Ніжин – давнє українське місто з величною й унікальною історією, багате на історико-культурні пам’ятки, окутане спогадами про реальну минувшину, неймовірними легендами, містичними переказами…

Все це досить компактно розташоване в історичному середмісті. Так, від сивочолого козацького Миколаївського собору середини 17 ст. до комплексу Благовіщенського монастиря мазепинського часу всього 50 м, до загадкового «будинку з привидами» другої половини 18 ст. – ще 2 хвилини пішки, далі ще за кількасот  метрів – ціле університетське містечко з величною, овіяною величчю знакових для української й світової культури випускників історією, спорудою Ніжинського ліцею. Микола Гоголь, Євген Гребінка, Василь Тарновський, Пилип Морачевський, Володимир Рєзанов, Петро Одарченко, Євген Гуцало, Дмитро Наливайко, Олександр Астаф’єв і, навіть, модний і популярний нині Андрій Кокотюха – це дуже й дуже скромний, кажучи по-сучасному, шорт-лист відомих українців, що тут навчалися чи працювали. За повір’ям, якщо доторкнутися до однієї з 12 колон будинку ліцею – неодмінно станете відомим митцем або науковцем (звісно, якщо самі того захочете). Гадаємо, варто спробувати!

У Ніжині діє розгалужена мережа музейних установ на різний смак і уподобання відвідувачів – тематичні відділи Ніжинського краєзнавчого музею імені Івана Спаського – Музей історії Ніжина, Музей природи Приостер’я, Художній музей, Меморіальний музей мореплавця Юрія Лисянського, єдиний у своєму роді Музей «Поштова станція»; Народний музей старовинного українського костюма; Музейний комплекс Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя з унікальною Картинною галереєю, музеєм радянського побуту «Homo Sovieticus» та Музеєм рідкісної книги. Всі ці заклади так розконцентровані по всьому історичному середмісті, що, вже саме переміщення між музеями перетворює їх відвідання на захопливу екскурсію.

Екскурсії, які можуть запропонувати гостям міста ніжинські гіди й екскурсоводи, передусім місцеві музейники – знавці своєї справи, щиро закохані у рідне місто, вражають різноманіттям тематики й несподіваністю локацій. Як вам прогулянка до таємничого Ніжин-озера, яке зберігає загадки києворуського часу? А містичні куточки в самому серці історичного центру середньовічного Ніжина? Чи може більше до вподоби відвідання місць, пов’язаних із перебуванням у Ніжині генія світової літератури Миколи Гоголя? Навіть дуже допитливим і витривалим гостям є що запропонувати – деякі екскурсії можуть тривати до 5 годин!

Одним словом – буде що побачити й почути.

Але якщо одного Ніжина виявиться замало – зовсім неподалік, усього за кількадесят кілометрів від міста є не менш цікаві й захоплюючі локації. Наприклад, колишня панська садиба Адасовських у с. Заньки – на малій батьківщині видатної української актриси Марії Заньковецької з її меморіальним музеєм; меморіальний музей-заповідник «Ганнина Пустинь» у с. Оленівка – місце життя й вічного спочинку великого Українця Пантелеймона Куліша та його дружини, української письменниці Ганни Барвінок; заповідні урочища «Середовщина» та «Заячі Сосни» з прокладеними їх територією екологічними стежками.

Окрім того, Ніжин ідеально підходить для початку подорожі вікенду, наприклад, з Києва. Всього півтори години чи-то автомобілем, чи-то залізницею зі столиці України! Приділіть перший день Ніжину, а наступного дня в досяжності 100–150 км можна відвідати літописні Чернігів, Новгород-Сіверський і Путивль, дві останні гетьманські столиці Батурин і Глухів, уславлений козацькою звитягою Конотоп, Качанівку – славнозвісну садибу Тарновських і Харитоненків із неперевершеним парком, садибу Ґалаґанів у Сокиринцях, справжній дендрологічний рай – Тростянецький парк; овіяний легендами козацький Густинський монастир під Прилуками…

Ніжин забезпечений усією потрібною інфраструктурою, зокрема для туру вихідного дня: готелями з усіма сучасними зручностями, у місті працюють різноманітні ресторації, що задовольнять широкий спектр як смаків, так і фінансових можливостей відвідувачів. Також у місті функціонує професійний драматичний театр, який регулярно запрошує глядачів на вистави. Відбуваються різноманітні концерти, музичні, літературні вечори в клубах, арт-кафе тощо.

Тож, якщо хочете доторкнутися до історії, побачити її на власні очі, відчути на собі ауру старовини, – ласкаво просимо до Ніжина!

Welcome to Nizhyn!