Народний аматорський фольклорний ансамбль

“Ніжинські музики”

     Аматорський фольклорний ансамбль “Ніжинські музики” Ніжинського міського Будинку культури почав свою творчу діяльність у 1994 році. Отримав звання “народний”  в 2002 р.

       Музиканти-аматори, цього улюбленого всіма ніжинцями колективу, приймають участь у фестивалях, конкурсах, виступають перед глядачами міста, району, області, по всій Україні 

        Ансамбль “Ніжинські музики”  був створений чудовим музикантом, майстром-самородком народно-інструментального мистецтва, неповторним виконавцем Близнюком Михайлом Миколайовичем. Учасники колективу продовжують творчий розвиток, започаткованої ним справи.

      Зараз оновлений колектив плідно працює над розширення фольклорного репертуару та покращенням виконавської майстерності.

    Ансамбль “Ніжинські музики”, який очолюють професійні музиканти з багаторічним досвідом — Юлія Білинська, та Олександр Хашаба, це колектив з великими перспективами. Маючи в своєму складі музикантів різного рівня, різних музичних уподобань, різних характерів, та темпераментів, колектив являє собою універсальний інструмент для втілення будь-яких мистецьких ідей та задумів. По-перше, це обумовлене майстерністю виконавців — за допомогою неї вирішуються музичні завдання будь-якої складності.

      Колектив добре виглядає і на сільському святі, і на великій міській сцені під час святкування загальноміських свят, і як супровід для демонстрації колекцій місцевих митців. Музиканти, які входять до складу ансамблю, в основному володіють декількома інструментами, та добре почуваються під час виконання музики різних напрямків. Однаково добре вони можуть виконати запальну українську польку, або гопака, та якщо потрібно, можуть, з такою ж невимушеністю виконати популярний кавер сучасної естрадної пісні, рок-композицію, або джазовий стандарт. Звісно ж, за цією невимушеністю криється кропітка праця музикантів над самовдосконаленням, вміння імпровізувати, ефективні заняття спільним музикуванням, професійність аранжувань, та вивірені, максимально адаптовані для виконавців, партії інструментів.

     Чудові сценічні образи створюють  вокалісти, своїм чарівним співом. В деяких піснях що потребують співу в два-три голоси, в якості бек-вокалістів інколи виступають учасники ансамблю, поєднуючи віртуозну гру на інструментах із проспівуванням вокальних партій.

Народний аматорський молодіжний пошуково-дослідницький фольклорний гурт «Ніжинська козачка»

           В гурті 22 учасника. Репертуар колективу постійно поповнюється новими творами: це – українські народні пісні, авторські та місцевий фольклор.

           Виконувались календарні обрядові пісні, театралізовані концертно-сценічні композиції, музично-сценічні обрядові дійства за матеріа­лами фольклорних експедицій.

          Колектив був створений в 2002 році, в лютому, в рамках виконання Національної програми відродження та розвитку українського козацтва.

         Гурт приймає активну участь у фестивалях, конкурсах та концертах.

         Колектив є постійним учасником всіх творчих заходів міста.

Проводять благодійні концерти на підтримку воїнів ЗСУ.

         Виступали з сольними концертами в Куликівці, Ічні, Качанівці та інших місцях району та області.    

         Керує колективом кавалер Ордену княгині Ольги Синиця Ольга Миколаївна.

        Як керівнику їй притаманні глибина, гнучкість знань, компетентність у питаннях фольклорного мистецтва; якісний пропорційний розвиток структурних компонентів творчої активності учасників колективу; винахідливість, оригінальність у ситуаціях; оперативність, самостійність, ініціативність у вирішенні творчих завдань “Ніжинської козачки”.

     Розвинена культура музичного сприймання, постійне спілкування з музикою фольклорного жанру, своєрідність перенесення духовного потенціалу мистецтва у площину особистісних цінностей.

     Ольга Миколаївна підтримує ідеї українських композиторів й педагогів  щодо ролі народної пісні у формуванні особистості, широко пропагує музичну творчість українського народу (зокрема рідної Чернігівщини). Через народні пісні допомагає учасникам колективу відкрити в музиці животворне джерело людських почуттів і переживань, сприймати народну пісню як природну невід’ємну частину сьогодення.          

В 2009 році О. Синиця нагороджена “Орденом княгині Ольги”.

Зразковий аматорський ансамбль танцю «Вікторія»

      При Ніжинському міському Будинку культури плідно працює дитячий зразковий ансамбль танцю “Вікторія”. Колектив було створено у 1997 році. Його учасниками є діти віком від 3 до 18 років. Нині ансамбль налічує 135 вихованців і поділяється на 4 групи: підготовча , молодша , середня та старша . Основу репертуару складають народні танці різних регіонів України, а також зразки танцювальної культури Польщі, Росії, Молдови, Іспанії, Італії, Сходу та інші. Репертуар розширюють твори класичної та сучасної хореографії. Юні танцюристи органічно поєднують первісні чари народної хореографії з новизною танцювальних стилів. У колективі розвивається бальна хореографія, східний танець, стилі сучасного хореографічного мистецтва. В ансамблі сформувалась молодіжна група. В неї входять учасники віком від 18 рокові і старше. Колектив швидко знайшов своїх шанувальників. Його вихованці – постійні учасники мистецьких заходів міста й області, Всеукраїнських та Міжнародних конкурсів та фестивалів, з яких повертаються призерами, переможцями!

       Дитячий зразковий аматорський ансамбль танцю “Вікторія” творчо співпрацює із спілкою поляків м. Ніжина “Астер”. Керівником цієї організації колектив неодноразово було нагороджено грамотами й подяками (2006-2019 р.)

       Танцювальний колектив сповнений нових творчих ідей та цікавих задумів, постійно поновлює свій репертуар і розширює географію участі у конкурсах, фестивалях, творчих зустрічах.

     Керує колективом Вишнева Вікторія Миколаївна. Вона працює в Будинку культури з 12.01.2010 року.

            В своїй роботі Вікторія Миколаївна прагне, щоб заняття приносили дітям моральне задоволення, намагається відразу включити кожну дитину у творчий процес, завжди шукає шляхи, щоб викликати у дітей живий інтерес до виконання колективного чи індивідуального завдання.

Зразковий аматорський фольклорний вокально-хореографічний театр «Калинонька»

Зразковий фольклорний вокально-хореографічний театр «Калинонька»  був створений у 2003 році. Натхненник та художній керівник колективу заслужений артист України, доцент Валерій Кирилюк створив атмосферу справжнього художнього пошуку, любові до мистецтва та наполегливості в досягненні високого професійного рівня.

        Загальна кількість учасників 56  чоловік, дві різновікові групи.

Вихованці «Калиноньки» були постійними учасниками різних конкурсів, фестивалів обласних, всеукраїнських та міжнародних мистецьких заходів, з яких поверталися переможцями та призерами.

Розширений склад колективу дозволяє включати у свій репертуар значні хореографічні композиції в традиціях класика української хореографії Павла Вірського. Мета колективу – відродження, збереження, розвиток традицій народно-сценічної хореографії, вокалу, обрядодій та фольклору України. Колектив прагне своїм мистецтвом піднести славу древнього тисячолітнього міста Ніжина на високий рівень визнання.

        Керує колективом Заслужений артист України Кирилюк Валерій Михайлович.

  Кирилюк В.М. має почесні грамоти Міністерства культури та мистецтв України, облдержадміністрації, міського відділу культури. Він є лауреатом фольклорного фестивалю «Спадщина» та Дипломантом Міжнародного фольклорного фестивалю країн Латинської Америки. У 2006 році має подяку Посольства України в Естонській Республіці керівнику і колективу. А у 2007 році нагороджений за вклад у розвиток естонсько-українських культурних зв’язків та участь у VІ міжнародному фестивалі «Сорочинський ярмарок в Маарду»; подяка від українського товариства «Промінь» в Естонії, участь у міжнародному семінарі «Українська освіта в Естонії».

        Має три спеціальності: культурно-освітній працівник, керівник самодіяльного хореографічного колективу (1981 р. Київський державний інститут культури ім.. О.Є Корнійчука); учитель історії та суспільствознавства (1989 р. Чернігівський державний педагогічний інститут ім.. Т.Г.Шевченка); економіст-організатор (1995 Інститут підвищення кваліфікації працівників культури). Працював викладачем кафедри історії теорії культури та менеджменту Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв, доцент.

     У 2000 році Кирилюку В.М. присвоєно звання Заслужений артист України.

Член національної Всеукраїнської музичної спілки 22.05.1996 р.

Член Національної хореографічної спілки з 25.04.2009 р.

2002 року Кирилюк В.М. очолив секцію СІОФФ у Чернігівській області.

У 2001 Кирилюк В.М. представляв Україну на ХІІІ Міжнародному молодіжному фестивалі «Парафіяда 2001» (Польща), очолюючи делегацію духовного культурного відродження традицій, фольклору та релігії.

     З 2001 року працював начальником відділу культури Ніжинського району Чернігівської області.

Народний аматорський фольклорний ансамбль

 «Червона калина»

  Народний аматорський фольклорний ансамбль “Червона калина” – добре знаний як в місті Ніжині, так і в Україні і за її межами. Його відвідують 23 учасники. Цих людей, різних професій і уподо­бань, об’єднує любов до рідної пісні, до українських звичаїв та обрядів.         

          Ансамбль “Червона калина” являється лауреатом обласних, Всеукраїнських та Міжнародних конкурсів.

        Керує колективом “Червона калина” Ігнатова Світлана Юріївна.

         Основними напрямами своєї роботи Світлана Юріївна вважає духовне виховання людини та популяризація народної пісенної творчості. Співаючи  народні пісні,  залучати слухачів та виконавців до найкращих надбань нашої національної культури.

     Чарівний світ музики, пісні  завжди залишає в душі людини дух мудрих народних традицій, що споконвіку формували добрі почуття, працьовитість, вдачу, чутливу до краси душу.

     Збирається та примножується репертуар в якому безліч старовинних обрядових, побутових, козацьких автентичних пісень, які передавалися з покоління в покоління.

     Важливе місце у роботі посідає участь учасників колективу в концертах, фестивалях  та конкурсах.   

      Концертні програми колективу Світлана Юріївна перетворює на фольклорно-обрядові дійства, такі як “Осінь весільна”.

      З початку повномасштабного вторгнення колектив активно приймає участь у всіх благодійних акціях на допомогу Збройним Силам України!

Народний аматорський ансамбль танцю «Поліська веселка»

        20 квітня 1954 року при міському Будинку культури був створений танцювальний гурток. Колектив стає активним учасником багатьох фестивалів та олімпіад, на яких виборює призові місця.

         В травні 1970 року ансамблю присвоєне звання “народний самодіяльний”. Колектив неодноразово ставав лауреатом республіканських, обласних конкурсів, оглядів, фестивалів.

        При ансамблі працює підготовча студія, яку відвідують 35 учасників. Це – діти молодшого шкільного віку. За рік дитячий колектив брав участь у 23 концертних програмах.  Зараз в колективі керівник – Фінь Леся Михайлівна –перспективний спеціаліст з новими планами, постановками, з новим складомта кількістю учасників.           

        Основні прийоми і засоби, які вона використовує на заняттях

колективу, спрямовані на активізацію творчої діяльності гуртківців, створення емоційного комфорту, розвиток творчого потенціалу.

        Також з початку повномасштабного вторгнення всі учасники колективу допомагали у перервах між заняттями та просто у свій вільний час плести маскувальні сітки та робити окопні свічки.  

Народний аматорський театр

     Театр Ніжинського міського Будинку культури є одним з найстаріших колективів області. Він був створений у 1954 році. Отримав звання “народний” в 1964 р. Майже 70 постановок здійснено акторами-аматорами всіх поколінь за ці роки. Серед них: М.Гоголь “Одруження”, А.Сафронов “Спадщина”, Ю.Яновський “Дума про Британку”, І.Котляревський “Наталка-Полтавка”, М.Шуст “Подвиг у пітьмі”, О.Штейн “Співочі піски”, О.Корнійчук “Загибель ескадри”, Н.Семенова “Печка на колесе”, М.Варфоломєєв “Святой и грешный”, І.Нечуй-Левицький “Кайдашева сім’я”, Т.Шевченко “Назар Стодоля”, В.Соллогуб “Беда от нежного сердца”, М.Кропивницький “По ревізії”, І.Карпенко-Карий “Мартин Боруля” , Ж.-Б. Мольєр “Несправжній хворий”, В. Винниченко “Закон”, А.Макайонок “Трибунал”, Л.Українка “Лісова пісня” та інші.
     І зараз колектив живе і плідно працює. Жодне міське свято не проходить без участі акторів театру: це – уривки з вистав, театралізовані прологи і дійства, масові свята та шоу-програми.
     Серед них: театралізовані шоу-програми “Театр – живе!”, “Жінка – це велика сила”, “Сни новорічної ночі”, “Гоголь посміхається”, “Кохання душу окриляє”, “Ніжинські свати”, “Сміємось, отже не здаємось” та ін.
     Постановки вистав, театралізованих дійств, шоу-програм здійснюються згідно репертуарного плану колективу.
    Учасники народного аматорського театру – це люди різних професій: службовці, вчителі, студенти, робітники, пенсіонери. Але всіх їх об’єднує любов до театрального мистецтва. Вони мають змогу виступати як актори у виставах, так і з сольними номерами в концертних програмах, розкриваючи свій талант і несучи глядачам радість спілкування з неповторним мистецтвом на ім’я Театр.
    Не обійшов своєю увагою НАТ творчість Лесі Українки. Була здійснена постановка “Лісової пісні”. Прем’єра відбулася у червні минулого року.
    Сцени з вистави були показані на міському святі “Краса купальської ночі”, яке проводилося 6 липня 2019 року в Графському парку.
    Актори-аматори продовжують радувати ніжинського глядача театралізованою шоу-програмою “Сміємось, отже не здаємось”, в яку ввійшли уривки з вистав М. Зарудного “Пора жовтого листя”, М. Старицького “За двома зайцями”, І. Карпенка-Карого “Мартин Боруля”, Г. Квітка – Основ’яненко “Шельменко – денщик”.
    Також був не менш успішним показ п’єси Андрія Макайонка “Трибунал”, діяякого проходить у часи Другої світової війни. Тема подвигу воїнів, які здолали фашизм, тісно переплітається з героїкою сьогодення. Вистава актуальна, патріотична. В ній червоною лінією проходить віра в перемогу над ворогом.
    Театр не перестає вражати своєю самобутністю й талановитими учасниками.
    30 – 31 січня 2020 року відбулася прем’єра п’єси О.Корнійчука «Дикий Ангел». Глядач сприйняв виставу із захопленням.
    Щороку актори театру є учасниками театралізованих шоу-програм “Новорічна казка” для категорійних дітей (діти-інваліди, діти з багатодітних та малозабезпечених сімей, дітей, чиї батьки знаходяться в зоні АТО).
    При Ніжинському народному аматорському театрі створений театр живих скульптур (засновниця – керівник Антоніна Купрій, заступник начальника управління культури і туризму Ніжинської міської ради). Ніжинський глядач щороку на День міста Ніжина та під час Покровського ярмарку із захопленням спостерігає за театралізованим дійством під час мистецького перформансу “Ніжин о’Жив”.

    Керівники народного аматорського театру – Войтенко Тетяна Іванівна, Купрій Антоніна Вікторівна та Кобзар Ольга Віталіївна.

Народний аматорський естрадний оркестр

       Народний естрадний оркестр Ніжинського міського Будинку культури  був створений у 1960 році. Отримав звання “народний”  в 1968 р.

    Участь у фестивалях, конкурсах, виступи перед глядачами міста, району, області, по всій Україні – все це є творчими здобутками колективу з піввіковою історією.

     Багато видатних музикантів і композиторів нашого міста були учасниками народного аматорського оркестру міського Будинку культури.

      І зараз колектив живе і плідно працює. Жодне міське свято не проходить без участі музикантів.

       Оркестр провів благодійний концерт на підтримку воїнів АТО. Був учасником зустрічей і проводів бійців з Ніжина та Ніжинського району.

      Концертні програми складаються згідно репертуарного плану колективу.

      Учасники народного аматорського естрадного оркестру (26 музикантів)  – це люди різних професій: службовці, вчителі, студенти, робітники, пенсіонери. Але всіх їх об’єднує любов до музики. Вони мають змогу виступати як учасники оркестру, так і з сольними номерами в концертних програмах, розкриваючи свій талант і несучи глядачам радість спілкування з неповторним мистецтвом.

    Оркестр є дипломантом обласних конкурсів та Міжнародного фестивалю-конкурсу “Поліське коло” м. Чернігів.  

     Колектив сприяє популяризації та відродженню живого музичного звучання інструментального жанру, розвитку, збереженню, примноженню і пропаганді музичної спадщини народів світу.

    Ведеться велика робота по напрацюванню репертуару. В програмі твори українських та зарубіжних авторів. Не забуваємо про власні твори самих учасників.

    Колектив брав участь у обласних оглядах конкурсах та численних міських культурно-мистецьких заходах. День молоді та День Незалежності, День працівників культури та аматорів народної творчості.

     Керують оркестром – Гузь Антон Євгенійович та Ігнатов Сергій Вадимович.

     У Ігнатова С.В. надзвичайні диригентські здібності, які він вміло застосовує під час репетицій та виступу оркестру під час проведення культурно- масових заходів Будинку культури, міста та області. Приймає активну участь у проведенні фестивалі та конкурсів всеукраїнських та міжнародних рівнів.

      Натомість Гузь А.Є. має свій творчий підхід під час організації і проведення концертів, шоу-програм, концертів, свят та інших масових заходів. Виступає в якості соліста-тромбоніста.

Народний аматорський хоровий колектив ветеранів праці

        При міському Будинку культури працює аматорський народний хор ветеранів  війни та праці. Хор – змішаний, з народною манерою виконання. Колектив налічує  32 учасників, з них жінок – 27, чо­ловіків – 5.

     Учасники хору ведуть значну шефську роботу з учнями шкіл міста. Проводяться вечори-зустрічі з окремими учасниками хорового колективу, бесіди-концерти.

    Хоровий колектив ветеранів є постійним учасником культурно-мистецьких заходів до Дня Перемоги у Другій світовій війні, до Дня визволення міста. Під час проведення традиційного Ніжинського Покровського ярмарку, колектив постійно виступає на сценічних майданчиках з піснями, гумором, сольними номерами. У звітному році були виступи на центральній площі міста  та на майдані біля Будинку культури.

         Ветерани хору не залишилися осторонь благодійної справи по збору коштів на підтримку армії. У звітному році  відбувалися концерти для воїнів АТО..

       Колектив є активним учасником в проведенні міських заходів, а також виступає з концертними програмами перед жителями сіл району та області.

      Вже стали традиційними виступи колективу перед працівниками УТОСу, в центрі “Милосердя”, концертні виступи і спілкування з учнями загальноосвітніх шкіл міста, участь у проведені масових гулянь для ветеранів у рамках проведення свят до Дня захисника Вітчизни, Дня Перемоги, Дня міста, Дня партизанської слави, Дня захисника України та багато інших заходів.

      Дуже сподобався ніжинським глядачам та гостям нашого міста виступ ветеранського колективу в рамках проведення Ніжинського Покровського ярмарку.

       Хоровий репертуар колективу постійно поповнюється новими піснями. Це і пісні місцевих авторів, і твори, які вже стали класикою хорового співу.

        Керують колективом Литвинець Ірина Петрівна та Поташов Анатолій Васильович.

       Литвинець І.П. з 1992 року керує за сумісництвом хором ветеранів війни та праці. В 1997 році закінчила Київський державний інститут культури за спеціальністю: народна художня творчість і отримала кваліфікацію керівника хору.

    Вже 28 роки Ірина Петрівна керує хором ветеранів. За цей час значно зріс кількісний склад колективу. А виконавська майстерність піднялась на такий рівень, що в 2002 році колектив отримав звання – “народний аматорський”.

       Поташов А.В. працює керівником народного аматорського хорового колективу ветеранів праці з 2020 року. Постійно перебуває у творчому пошуку, знаходячи шляхи до самовдосконалення. Музичні здібності вміло застосовує  як диригент, так і виконавець.  Його колектив приймає участь у  проведенні концертів, свят, тематичних вечорів та інших масових заходів Будинку культури та всього міста.