Всеукраїнський науково-практичний форум: «Греки України: збереження ідентичності в умовах російської агресії. Суспільно-політичний, історико-культурний і мовний аспекти»

       26 вересня 2024 року у Києві відбувся Форум грецької національної меншини (спільноти) України (Всеукраїнський науково-практичний форум «Греки України: збереження ідентичності в умовах російської агресії. Суспільно-політичний, історико-культурний і мовний аспект»).

        Форум розпочався з молебню грецькою мовою у Михайлівському золотоверхому соборі.

        Також в рамках Форуму   відбулася презентація виставки мистецьких творів «СВОБОДА – НАША РЕЛІГІЯ», організовану Лігою грецьких митців «Галатея».

     Під час відкриття заходу, серед інших, з вітальним словом виступив Представник Уповноваженого з рівних прав і свобод, прав національних меншин, політичних та релігійних поглядів Олександр Осіпов. Особливий акцент у своїй промові він зробив на руйнівних наслідках російської агресії для культурних центрів і установ грецької громади, нагадавши про знищення важливих осередків грецької культури, таких як «Меотида» та Федерація грецьких товариств України, а також про втрату унікальних колекцій Маріупольського краєзнавчого музею та музею греків Приазов’я. «Ця трагедія знищує не тільки будівлі, але й нашу історію та культуру. Осіпов зазначив, що через російську агресію на 90%, був руйнований Маріуполь – важливий центр грецької культури, а грецька спадщина міста, включно з урумською та румейською мовами, опинилася під загрозою зникнення. Також він відзначив значний внесок греків України у боротьбу з російською агресією. Багато греків-українців стали на захист країни. Грецька громада активно підтримує українську армію, проводячи благодійні заходи, аукціони та акції протесту проти агресії, як в Україні, так і за кордоном.

       Під час форуму відбулося кілька панельних дискусій. Перша дискусія, «Суспільно-політичний поступ греків України: історичний шлях та виклики сьогодення», була присвячена історичному розвитку грецької громади в Україні та сучасним викликам. Друга дискусія зосередилася на проблемах збереження національної ідентичності румеїв та урумів, розглядаючи мовні та культурні аспекти цих етнічних груп. Учасники також обговорили внесок греків України у боротьбу з російською агресією та їхню участь у суспільно-політичному житті країни. Особлива увага була приділена створенню платформи для конструктивного діалогу та пошуку спільних рішень для підтримки культури, традицій та мови греків України.

       Серед учасників Форуму: Олег Немчінов (Міністр Кабінету Міністрів України), Халвард Горсет (Голова антидискримінаційного Департаменту Ради Європи), Маноліс Андрулакіс (Радник Посольства Греції в Україні), Степан Махсма (Голова Федерації грецьких товариств України) та інші поважні гості.Цей захід став важливим кроком у розвитку діалогу між представниками урядових організацій, науковців, дипломатів, міжнародних експертів, а також підтвердив незмінну роль національних меншин (спільнот) у збереженні культурного розмаїття України в умовах російської агресії.

          Ніжинську грецьку громаду на Форумі представляла Голова Ради Громадської організації “Ніжинське міське товариство греків імені братів Зосимів” – Євгенія Липовецька. Місто Ніжин має глибокі історичні корені, пов’язані з греками, зокрема з нашим містом-побратимом Яніна в Греції. У XVII столітті Ніжин став прихистком для багатьох грецьких сімей. Тоді греки принесли з собою частину своєї культури, традицій і знань, що мали значний вплив на розвиток Ніжина. Грецькі переселенці, що оселилися в Ніжині, активно долучалися до економічного і культурного життя міста. Їхня діяльність у сферах бізнесу, торгівлі та ремесел суттєво вплинула на розвиток місцевої економіки і культури. Сьогодні зв’язки між Ніжином і грецькою діаспорою продовжують розвиватися, допомагаючи зберігати і підтримувати цю цінну культурну спадщину.

         Дякуємо організаторам та всім учасникам, разом продовжуємо й надалі  розвивати грецьку спільноту України!

 

      

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *