Краєзнавча година “Марія Заньковецька – перша народна артистка України”

Краєзнавча година “Марія Заньковецька – перша народна артистка України” пройшла у “Літературній вітальні” центральної бібліотеки. Присвячена вона 170-річчю від дня народження Марії Заньковецької ( Адасовської). Про життєвий та творчий шлях Марії Костянтинівни Заньковецької розповіла заввідділом обслуговування ЦБС Колотило Тамара.

Народилася Марія в с. Заньки Ніжинського повіту. Назву села вона використає в майбутньому як сценічне ім’я. Вперше актриса вийшла на театральну сцену в Ніжині, у 1876 році. І все життя не поривала зв’язків з ніжинським театральним колом. У 1923 році Марія Заньковецька стала першою Народною артисткою УРСР. Вона працювала у найпопулярніших українських трупах (М. Кропивницького, М. Старицького, І. Карпенка – Карого, ін.). Марія Костянтинівна була зіркою українського театру.

В Ніжині, на вул. М. Заньковецької, зберігся будинок, в якому проживала актриса. Її ім’я носить Ніжинський фаховий коледж культури і мистецтв та площа, на якій встановлено пам’ятник видатній актрисі. У місті проходять осінні театральні фестивалі імені М. Заньковецької.

З літературою про театральну діячку ознайомила присутніх Гусєва Любов, провідний редактор ЦБС. А члени “Літературної вітальні” поділилися з присутніми своїми творчими здобутками.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *