Відділ Музей історії м. Ніжина Ніжинського краєзнавчого музею ім. І. Спаського

Адреса: вул. Батюка, 14. Тел. (04631)71268

Режим роботи: щоденно з 8.00 до 17.00, для відвідувачів з 9.00 до 16.00, обідня перерва з 12.00 до 13.00.

Завідувач відділу: ЗОЗУЛЯ Сергій Юрійович, науковець, спеціаліст у галузі регіональної історії та пам’яткознавства, автор близько 150 наукових праць і кількох монографій, здебільшого з історії та культурної спадщини Ніжина; досвідчений гід-екскурсовод і організатор екскурсій.

Контакти: 068-3535957, 068-9029374 (Viber, Telegram)

Відділ музею розпочав приймати відвідувачів 7 листопада 1967 р. – одночасно із відкриттям музею. У шести експозиційних залах відділу відображено історію Ніжина – від ранньомодерного часу до сучасності. У експозиції представлені, здебільшого, автентичні експонати: документи, предмети побуту й особисті речі (в т.ч. відомих особистостей), старовинний одяг, навчальні приладдя, книги тощо; також у вітринах можна побачити репліки давніх артефактів, зменшені макети історичних споруд, тематичні інсталяції. Оглянувши експозицію відділу, зокрема, замовивши його екскурсійний супровід, можна сформувати цілісне уявлення про історію Ніжина останніх 400 років.

Науковими співробітниками відділу надається кваліфікований інформаційний супровід – оглядові й авторські тематичні екскурсії як експозицією відділу, так й історичним середмістям Ніжина; цікава й інформаційно насичена розповідь про загальну історію давнього міста над Остром, а також про окремі сторінки з її історії наочно ілюструються артефактами чи документами в експозиційних залах, зразками міської архітектури, пам’ятниками, історичними місцинами під час екскурсій містом.

До уваги відвідувачів пропонуються:

– оглядові екскурсії експозицією відділу;

– авторські екскурсії експозицією відділу «Рух опору в Ніжині під час ІІ Світової війни»;

– оглядові екскурсії історичним середмістям Ніжина (експрес-екскурсія – до 45 хв., стандартна – до 1,5 год., подовжена – 2,5 год., максимальна – 3,5 год.);

– авторські екскурсії «Козацькими місцями Ніжина»;

– авторські екскурсії «Гоголівські Маґерки»;

– авторські екскурсії «Ніжинські некрополі»;

– авторські екскурсії «Гоголівська вулиця в Ніжині – 400-річний подих історії»;

– авторські екскурсії-квест «Місцями сили Ніжинського Огірка»;

– авторські тематичні сканді-екскурсії (фітнес-прогулянки з палицями для скандинавської ходьби з екскурсійним супроводом);

– інклюзивні майстер-класи з написання вітальних текстів шрифтом Брайля.

У відділі також постійно відбуваються тимчасові виставки, просвітницькі атракції, семінари, презентації, наукові конференції тощо.

Відділ Музей природи Приостер’я  Ніжинського краєзнавчого музею імені Івана Спаського

Адреса: вул.Батюка, 14, м. Ніжин, тел.(04631)23128

Е-mail: [email protected]

Режим роботи: щоденно з 8.00 до 17.00, для відвідувачів з 9.00 до 16.00, обідня перерва з 12.00 до 13.00.

Завідувачка відділу: Лариса ТАРАСЕНКО (068) 237 44 24)

Відділ було відкрито для відвідувачів у 1976 році з метою вивчення природи рідного краю та популяризації екологічних знань. У відділі Музей природи Приостер’я Ніжинського краєзнавчого музею імені Івана Спаського представлено 10 експозиційних комплексів, матеріали яких репрезентують біологічне різноманіття Чернігівщини з давніх періодів еволюційного розвитку органічного світу до історичного часу. Для демонстрації експонатів обрано тематичний та  ландшафтний методи експонування. Останній дає можливість представити таксидермічні композиції представників теріофауни та орнітофауни у взаємозв’язку з іншими природними компонентами. Екскурсанти відділу завжди проявляють зацікавленість до палеонтологічної, остеологічної, оологічної та ентомологічних колекцій, які є матеріалами регіональних зборів. Презентабельні експонати, яскраві діорами сприяють популяризації інформації  щодо видового складу природи краю, поведінки тварин  в їх природному середовищі.

При відділі Музей природи Приостер’я НКМ ім. Івана Спаського з 2019 р. функціонує Міський екологічний центр, де проводиться лекційна робота з природоохоронної та екологічної тематики, організовуються майстер-класи, тимчасові виставки, тематичні зустрічі з містянами.

Відвідування нашого відділу – це позитивне й пізнавальне дозвілля для шанувальників природи всіх вікових категорій.

 

Відділ Музей «Поштова станція» Ніжинського краєзнавчого музею імені Івана Спаського

Адреса: вул. Поштова, 5. Тел. (04631)25495

Режим роботи: щоденно з 8.00 до 17.00, для відвідувачів з 9.00 до 16.00, обідня перерва з 12.00 до 13.00.

Завідувачка відділу: РУДЕНКО Лілія Михайлівна, тел. (068)2356984

Музей «Поштова станція» відкритий 16 вересня 1993 р. як відділ Ніжинського краєзнавчого музею ім. Івана Спаського. Експозицію створено на базі унікального – єдиного в Україні архітектурного комплексу поштової станції кінця ХVІІІ ст. Ніжинська поштова станція була однією з найбільших на перетині головних поштових трактів – із Західної Європи через Київ на Москву та із Санкт-Петербурга до Криму.

У музеї представлено більше 500 оригінальних експонатів. Експозиція розкриває історію кінної пошти України від періоду Київської держави до кінця XIX ст. Архівні матеріали висвітлюють функціонування Ніжинської поштової станції ХVІІ-ХІХ та поштової контори ХVІІІ-ХХ ст. У музейних вітринах представлено колекції документів, поштових марок, конвертів, листівок, письмового приладдя, речей дорожнього побуту. У одному із залів музею відтворено інтер’єр кімнати станційного доглядача з його робочим місцем та куточком для проїжджаючих.

Меморіальний розділ експозиції присвячений видатному українському та російському художнику-баталісту, лауреату Державної премії СРСР, заслуженому діячу мистецтв УРСР академіку Миколі Самокишу (1860-1944), який народився у цьому будинку. У розділі представлені документи, фотографії, копії та оригінали робіт художника.

На Ніжинській поштовій станції зупинялося багато відомих діячів культури: Г. Сковорода, С. Гулак-Артемовський, Т. Шевченко, А. Міцкевич. Марко Вовчок, М. Гоголь, Є. Гребінка, М. Афанасьєв-Чужбинський, В. Штернберг, Г. Зонтаг, О. Россет, Ф. де Міранда, О. Грибоєдов, В. Даль, М. Лисенко, М.Глинка, Г. Керн, І. Рєпін, Л. Глібов та ін.

За час існування музей «Поштова станція» став однією з привабливих туристичних принад Ніжина. Експозицію відвідали десятки тисяч відвідувачів, серед яких чимало наших визначних сучасників. Це лауреати Державної премії України ім. Тараса Шевченка: – письменниця Марія Матіос, поет Леонід Горлач, художник Михайло Туровський, мистецтвознавець Василь Пилип`юк; всесвітньо відомий музикант трубач-віртуоз Тимофій Докшицер, дослідник голодомору в Україні Джеймс Мейс; академіки: – Наталія Корольова (дочка конструктора ракетно-космічних систем), Ігор Юхновський, Євген Рейцен, Валерій Кухар, Віктор Фурсон та багато ін. На базі експозиції знімалися науково-популярні фільми, зокрема, про життя і творчість М. Самокиша, подорожі Миколи Гоголя. Двічі за рейтингами всеукраїнських газет і туристичних сайтів музей входив у «Топ-5» (2014) і «Топ-10» (2017) «Незвичайних музеїв України».

Крім оглядових екскурсій на базі експозиції проводяться тематичні екскурсії:

– Художник Микола Самокиш,

– Шляхами через Ніжин,

– Видатні ніжинці на поштових марках України,

– Втрачені пам`ятки Ніжина на старих поштових листівках,

– Містика портрету. Портрет Генрієтти Зонтаг,

– Загадкова мова поштових марок» та інші.

Художній відділ Ніжинського краєзнавчого музею імені Івана Спаського

Адреса: Небесної сотні 11, м. Ніжин

Режим роботи: щоденно з 8.00 до 17.00, для відвідувачів з 9.00 до 16.00, обідня перерва з 12.00 до 13.00.

Завідувачка відділу: Овдієнко Аліна Олександрівна, тел. 068 092 96 41

Відділ Художній музей Ніжинського краєзнавчого музею імені Івана Спаського як структурний підрозділ музею було відкрито 14 вересня 1991 р. Знаходиться Художній музей за адресою Небесної Сотні, 11 в одноповерховому будинку, який належав поміщику М. Я. Макарову.

Експозиція відділу складається з оригінальних експонатів, які репрезентують творчість художників, митців, майстрів ХІХ-ХХІ ст. найрізноманітніших жанрів та художніх напрямів. У фондовій колекції відділу Художній музей представлені художні твори видатних українських художників: С. Шишка, О. Якимченка, П. Орла, М. Стратілата, В. Доброліжа, С. Рибака, Ю. Галича. В музеї функціонує виставковий простір, де експонуються тимчасові виставки робіт образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва сучасних митців.

Відділ Художній музей організовує різноманітні майстер-класи з образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва, орієнтовані як на дитячу, так і на дорослу аудиторію.

Відділ археології та історії підземного Ніжина Ніжинського краєзнавчого музею імені Івана Спаського

Адреса: Небесної сотні 11, м. Ніжин

Режим роботи: щоденно з 8.00 до 17.00, для відвідувачів з 9.00 до 16.00, обідня перерва з 12.00 до 13.00.

Завідувач відділу: Лицевич Ярослав Олександрович

Відділ організовано у 2017 р., основною діяльністю співробітників відділу є здійснення аналізу, систематизації та дослідження археологічних знахідок, участь у археологічних розкопках, організація тимчасових виставок, які відображають найдавніше минуле міста Ніжина та його околиць.

Співробітники організовують різноманітні майстер-класи, спрямовані на ознайомлення громади з особливостями археологічних досліджень, проведення розкопок тощо.

Відділ Меморіальний будинок-музей Юрія Лисянського Ніжинського краєзнавчого музею імені Івана Спаського

Адреса: вул. Богушевича, 1. Тел. (04631)23696

Режим роботи: понеділок-п’ятниця з 8.00 до 17.00, для відвідувачів з 9.00 до 16.00, обідня перерва з 12.00 до 13.00. Вихідні – за попередньою домовленістю.

Науковий співробітник: Морозов Олександр Сергійович, тел. (096)0416106

Відкрито у 2019 р. у старовинній кам’яниці, яка належала  родині Лисянських, у якій народився видатний мореплавець Юрій Лисянський, перший українець, що здійснив навколосвітню подорож.

З нагоди 250-річного ювілею видатного земляка в будинку розгорнуто виставку, що розповідає про історію шляхетного роду Лисянських, побут ніжинської козацької родини кінця XVIII–XIX  ст. Цікаві експонати та архівні документи розкривають важливі моменти життя та діяльності Ю. Лисянського як непересічної особистості та видатного географа-дослідника. Експонуються побутові речі, знайдені на території садиби під час археологічних розкопок. Про навколосвітні мандри розповідають предмети пов’язані з мореплавством.