Міжнародний день театру

27 березня – Міжнародний день театру.Шануймо традиції й пишаємося театральною історією Ніжина!
Однією із яскравих сторінок культурного життя Ніжина 19 ст. була театральна діяльність першої народної атристки України, одного із основоположників професійного театру в Україні Марії Костянтинівни Заньковецької (1894-1934). Саме в Ніжині вона вперше виступила на сцені театру, де зіграла Наталку Полтавку у драмі І.Котляревського.
Заньковецьку любили всі – за її гру, талант, голос, нею захоплювалися. Василь Василько у своїй книзі “Театру віддане життя” описував її:
“Жінка середнього зросту, гарної статури, вся її фігура трохи нахилена вперед, рухлива, пластично виразкова, особливо руки. Не стільки красива, скільки чарівна. Одухотворене бліде обличчя з високим чолом, прямий ніс з трохи розширеними ніздрями. Виразний чіткий малюнок вуст з опущеними куточками. Рівні, високо підняті брови. Над всім особою панують великі, молоді, дуже красиві темно-карі очі”.
Репертуар акторки налічував більше 30 ролей, а ще вона знімалася у кіно: втілила на екрані незмінну “Наталку-Полтавку” у 1910 році та роль матері у стрічці “Остап Бандура” 1923-го.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *