Рєпін і Україна

П’ятого серпня виповнюється 180 років із дня народження Іллі Юхимовича Рєпіна талановитого українського живописця, представника реалістичного мистецтва, українця за походженням – Іллі Юхимовича Рєпіна.

Ілля Юхимович народився в слободі Осинівка біля Чугуєва Харківської губернії. Професійній майстерності навч. в Санкт-Петербурзі в Рисувальній школі Т-ва заохочення художників під керівництвом І.Крамського та в Академії мист-в (1864–71), де в подальшому викладав, професор, керівник майстерні (1894–1907) й обирався ректором (1898–99). Серед його учнів – Б.М. Кустодієв, І.Е. Грабар, О.О. Мурашко І.С. Куліков, І.С. Макушенко, Ф.А. Малявін, І.І. Бродський, С.Ф. Колесніков-Одеський, М.І. Фешин, В.О. Сєров. Підтримував діяльність рисувальних шкіл М. Мурашка у Києві, М. Раєвської-Іванової у Харкові, Ф. Мальмана в Одесі та ін. Близький друг видатного українського історика Дмитра Яворницького. З 1878 р. – член Товариства пересувних художніх виставок.

Життя й творчість художника нерозривно пов’язані з Україною. Живописець з великою любов’ю та повагою ставився до українського народу, вивчав його історію та культуру. У його творчому доробку такі картини на українську тематику як пейзажі Чугуєва, «Українська селянка», пейзаж «Качанівка», «Українська хата», «Мальви», «Українка», «Запорожець», «Козак», «Козак у степу», «Гайдамаки», «Чорноморська вольниця», «Самоспалення Гоголя», «Мотря Кочубеївна», «Солоха й дяк», «Гопак». А також листівка «Прометей» за мотивами творів Т. Шевченка, ескізи до проекту пам’ятника Т. Шевченку. І.Ю. Рєпін створив ілюстрації до творів М. Гоголя «Тарас Бульба» та «Сорочинський ярмарок».

Розквіт творчості Рєпіна припав на 1880-і роки. У серпні 1886 р., мандруючи до маєтку В.В. Тарновського-молодшого, І. Ю. Рєпін зупинявся в Ніжині на поштовій станції (нині Відділ Музей «Поштова станція» НКМ ім. І. Спаського). Згодом наше місто втілилося в його картині «Чумаки на Ніжинській дорозі». Полотно створено в 1910 р. і було подароване князю Ф. Юсупову. Згадка про картину з᾽явилася коли на Паризькому аукціоні десь в 30-х рр. вона була придбана доктором Кепіним з Чехословаччини. На сьогодні доля картина невідома.

Над темою запорозького козацтва І.Ю. Рєпін працював понад двадцять років, майстром було створено два великих полотна «Запорожці пишуть листа турецькому султану» та величезна кількість ескізів олією, олівцем. Перше полотно створено за період з 1880 р. по 1891 р. (ДРМ, РФ). Існує й інший варіант картини «Запорожці пишуть листа турецькому султанові» над яким він працював у 1889 – 1896 рр., і який спробував зробити більш «історично достовірним» (зберігається в Харківському художньому музеї).

Останні 30 років життя Рєпін проживав у Фінляндії, у своїй садибі Пенати в Куоккалі. Продовжував працювати. Перейшов на біблійні сюжети. Свою надзвичайно багату подіями та творчими досягненнями долю художник описав у автобіографічній книзі «Далеке близьке». Майстер історичної та жанрової картини, видатний портретист, блискучий колорист, тонкий лірик, автор епічних полотен, залишив колосальну творчу спадщину, значення якої важко переоцінити. В Україні створений Художньо-меморіальний музей І.Ю. Рєпіна в Чугуєві.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *