«Збережемо природу – збережемо Україну!»

Щорічно 7 липня відзначається професійне свято працівників природно-заповідної справи. Це день всіх і кожного, хто прагне зберігати навколишнє середовище і для кого це перетворилося на справу всього життя. Збереження генофонду живої природи, унікальних природних екосистем, ландшафтів є складовою системи забезпечення конституційного права людини на безпечне довкілля й одним з пріоритетів державної політики України.

Враховуючи вагомий внесок працівників природно-заповідної справи у збереження та відновлення біологічного і ландшафтного різноманіття, розвиток територій та об’єктів природно-заповідного фонду України, на підтримку ініціативи Міністерства охорони навколишнього природного середовища України, Указом Президента України № 629 від 18 серпня 2009 року «Про день працівника природно-заповідної справи» було запроваджене професійне свято працівників сфери формування та забезпечення функціонування національної мережі територій і об’єктів природно-заповідного фонду та системи міжнародних природоохоронних територій.

Для охорони, збереження і відтворення рідкісних та зникаючих видів рослин, тварин, ландшафтів, цінних природних комплексів, які мають значну наукову, історичну, екологічну та естетичну цінність, сформована мережа природно–заповідного фонду Чернігівської області.

Природно-заповідний фонд Чернігівської області є лідером за площею заповідних територій. Завдяки зусиллям фахівців, науковців та природоохоронної громадськості, станом на 01.01.2023 року на території Чернігівської області знаходиться 677 об’єктів природно-заповідного фонду загальною площею 262,8 тис. га, що становить 7,81 площі області. В області налічується 24 території та об’єкти загальнодержавного значення та 645 об’єктів місцевого значення. Природно-заповідний фонд області складають 8 категорій об’єктів – національні природні парки (НПП), регіональні ландшафтні парки (РЛП), 446 заказників, 137 пам’яток природи, 19 парків-пам’яток садово-паркового мистецтва, 52 заповідні урочища, дендропарки загальнодержавного («Тростянець») та місцевого («Прилуцький») значення, зоопарк загальнодержавного значення (м. Мена). Серед них:

  • Ічнянський НПП площею 9665,8 га (фото 2),
  • Мезинський НПП – 31035,2 га (фото 3) ,
  • РЛП «Міжрічинський» – 78753,95 га, який є одним із найбільших в Україні (фото 4),
  • РЛП «Ялівщина» – 168,7 га (фото 5),
  • РЛП «Ніжинський» – 6122,7 га (фото 6).

Природно-заповідний фонд держави охороняється законодавством України як національне надбання, для якого встановлюється особливий режим охорони, відтворення та використання. Людмила КОТ, наукова співробітниця відділу Музей природи Приостер`я НКМ ім. І. Спаського.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *