ЗООМОРФНИЙ ОРНАМЕНТ УКРАЇНСЬКОЇ ВИШИВКИ

У відділі Музей природи Приостер`я НКМ ім. І. Спаського з 16.05 по 31.05. 2024 року буде проходити виставка «Зооморфний орнамент української вишивки».

Запрошуємо всіх бажаючих відвідати виставку за адресою: м.Ніжин, вул.Батюка, 14. Замовлення екскурсій за телефонами: 068-237-44-24, 068-101-59-99 або (04631) 2-31-28.

Історія народної вишивки в Україні сягає своїм корінням у сиву давнину. Вишиванням споконвіку займалися жінки, які з покоління в покоління передавали найтиповіші, найяскравіші зразки орнаменту, кольору, вишивальну техніку. Вишивки різняться між собою орнаментом, технікою виконання та гамою барв.

Зооморфний (тваринний) орнамент вишивки – це зображення різних тварин, птахів, риб або їх окремих елементів – очей, рогів, кігтів. На українських вишиванках і рушниках можна побачити зображення зозулі, півня, метелика, коня та інших.

В українській вишивці можна зустріти і міфічних тварин, які не існують в природі, але знайшли своє місце у візуальних образах на рушниках та вишитих декоративних елементах: картинах, панно і скатертинах.

Тож, запрошуємо всіх бажаючих відвідати виставку «Зооморфний орнамент української вишивки», де вашій увазі будуть представлені вишиті рушники із фондів НКМ ім. І. Спаського, а також багато старовинних і сучасних вишитих виробів – картин, панно, люб’язно наданих працівниками музею та жителями міста.

 

             

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *