День пам’яті «Кіборгів»

З 26 травня 2014 року до 22 січня 2015 року тривали бої за Донецький аеропорт. Підривом нового терміналу завершилася його 242-денна оборона. Зруйновані стіни летовища накрили своїх останніх захисників.

Цим трагічним подіям був присвячений вечір-спомин “День нескорених: від козаків до кіборгів” для здобувачів освіти Ніжинського професійного аграрного ліцею який підготували бібліотекарі бібліотеки- філіалу №2.

Кіборги вистояли, не вистояв бетон – фраза, яка увійшла в історію разом із подвигом бійців України.

Заступник директора з навчально-виховної роботи Ліна Карпенко розповіла про події, яким приурочений захід.

Ведуча заходу, Ольга Гавриленко, ознайомила присутніх з історією стійкості і незламності “кіборгів”. Вони стали символом мужності та відданості ідеалам вільної та незалежної України.

Захищаючи Донецький аеропорт, загинули понад 200 українських захисників, поранено понад 500. Багатьох із них відзначено державними нагородами, декого – посмертно.

Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять наших земляків та всіх, хто загинув, боронячи Україну.

Захід супроводжувала відеопрезентація «День пам’яті «Кіборгів»» (підготувала бібліотекар НПАЛ Людмила Іващенко) та книжкова викладка «Від козаків до «кіборгів»».

На вечір-спомин був запрошений Валерій Храмов, учасник бойових дій, який в 2014 році боронив Луганський аеропорт.

Він розповів юнакам через який “котел” пройшли вони з побратимами захищаючи аеропорт.

“В цьому році вже буде 10 років, а я пам’ятаю ці події як сьогодні.Оборона Луганського аеропорту тривала 146 днів. Наші воїни протистояли до того часу, поки від будівель, злітної смуги та всіх інших споруд навколо нічого не залишилося…” – розповідав Валерій.

Пишаємося нашим земляком, який має медалі «Учасник АТО», «Ветеран війни», «За сприяння Збройним Силам України”.

Зустріч пройшла цікаво і не залишила байдужими наших юнаків, які затамувавши подих, слухали розповідь, спілкувались та поставили гостю багато запитань, залюбки потисли руку герою й побажали Божої опіки.

Сьогодні наші воїни продовжують стримувати ворога, тим самим доводячи усьому світові, що українська нація є незламна та непереможна.

Після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну у лютому 2022 року “кіборги” знову зі зброєю у руках захищають Батьківщину.

Віримо в ЗСУ! Віримо в Перемогу і дякуємо кожному захиснику!

 

За інформацією бібліотеки-філії №2

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *