РОДОМ З НІЖИНА

РЯБЧИК МИХАЙЛОВСЬКОГО

Серед талановитих і шляхетних уродженців м. Ніжина слід згадати ботаніка, дослідника, науковця, кандидата біологічних наук, викладача Ніжинського вишу у1929-1936 рр. Сергія Івановича Михайловського. Вищу освіту й блискучі знання у галузі природничих наук здобув у Юр’ївському університеті (Дерптський, нині Тартуський, Естонія). Йому пощастило не тільки вчитися у відомих ботаніків, зокрема, у завідувача кафедрою ботаніки професора М.І. Кузнєцова, а й працювати з талановитими науковцями як О.В. Фомін – флористом, геоботаніком, фундатором ботанічної науки в Україні, засновником й розбудовником ботанічних садів.

Ще у студентські роки С.І. Михайловському було доручено вивчати флору Чернігівської губернії. Він провів дослідження у 28 населених пунктах Ніжинського повіту, описав 666 різновидів рослин, гербаризував 628 видів квіткових рослин. По закінченню університету був запрошений на посаду помічника ботаніка (консерватора) Тифліського ботанічного саду. Саме там головним ботаніком працював О.В. Фомін тож флора Кавказу була об’єктом їх досліджень. Під час ботаніко-географічних досліджень в Карській області на горі Аскяр-даг Сергій Іванович Михайловський зібрав цибулини рослин, які висадили у Тифліському ботанічному саду й з’ясувалося, що це новий ще не описаний вид. У науковому журналі «Вісник Тифліського ботанічного саду» за 1905 р., його засновник О.В. Фомін опублікував статтю «Новий вид Fritillaria з Кавказу», де вказав ареал рослини, давботанічний опис й назву: Fritillaria Mіchailovskyi sp.n. Fomi (назва виду на честь дослідника Михайловського).

У інтернет-ресурсах є описи Fritillaria Mіchailovskyi (Рябчика Михайловського): «характерна ознака рябчика Михайловського – його приголомшливо красиві квіти з ніжними пурпурно-фіолетовими пелюстками і золотисто-жовтими краями схожими на унікальні і виключно красиві келихи, створені природою. У рябчика кількість квіток на квітконосі досягає 5–6 шт. Рослина низька, всього до 20 см у висоту, тому добре виглядає в горщиках і на клумбах. До умов утримання не вередливий, зростає і на сонці, і в напівтіні. Рябчик Михайловського – дивовижна і ніжна квітка, яка дарує невичерпний потік краси, викликає захоплення і ніжні почуття». «Рябчик Михайловського або фрітіларія Михайловського – приваблива багаторічна рослина, яка не залишить байдужими нікого. Вона зацвітає рано і цвіте досить тривало. Є ефемероїдом. Ця фрітіларія додаст ніжності весняному саду».

Ось так, завдячуючи уродженцю нашого міста ботаніку Сергію Івановичу Михайловському, ми можемо познайомитися з привабливою рослиною й навіть власноруч виростити на своїй клумбі.

Лариса ТАРАСЕНКО, завідувачка відділу Музей природи Приостер’я

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *