Ніжинський краєзнавчий музей імені Івана Спаського Ніжинської міської ради Чернігівської області – комунальний заклад культури Ніжинської міської ради.

Адреса: м. Ніжин, 16600, вул. Батюка 6.

[email protected]

Т.в.о. директора: Брязкало Тетяна Вікторівна , тел. (04631)73296

Музей виконує функції культурно-освітньої та науково-дослідної установи краєзнавчого профілю та забезпечує збереження, вивчення, популяризацію пам’яток історії, природи, матеріальної та духовної культури Ніжина та Ніжинщини як складової національної історико-культурної спадщини України. 

НКМ ім. І. Спаського являє собою музейний комплекс у складі семи відділів:

  • відділ Музей сторії м. Ніжина
  • відділ Музей природи Приостер’я
  • відділ Художній музей
  • відділ Музей «Поштова станція»
  • відділ Музей археології та історії підземного Ніжина
  • відділ Меморіальний будинок-музей Юрія Лисянського
  • відділ фондів

Історія музею

Музейна справа в Ніжині була розпочата на початку ХХ століття, коли 7 листопада 1920 р. Володимир Лесючевський (1892-1942), відомий український мистецтвознавець та етнограф, створив міський публічний Музей історії мистецтв та етнографії. У травні 1927 р. на базі його колекції та музейної колекції Ніжинського інституту народної освіти було створено Ніжинський окружний музей імені Миколи Гоголя. Одним із фундаторів та очільників цього музею був майбутній видатний нумізмат та музейник Іван Спаський (1904-1990). У 1934 р. радянською владою Ніжинський музей було закрито. Відродження музею відбулось лише у 1960-х. За ініціативи та численних клопотань місцевих краєзнавців та викладачів Ніжинського педагогічного інституту, а також тривалої роботи оргкомітету 4 листопада 1967 р. було відкрито Ніжинський краєзнавчий музей спочатку як народний, на громадських засадах, а потім як філію Чернігівського обласного історичного музею.  Першим директором відродженого музею став Володимир Шоходько, який очолював заклад протягом 20 років. 20 листопада 1990 р. ніжинський музей рішенням виконавчого комітету Ніжинської міської ради реорганізовано із філії Чернігівського історичного музею у окремий Ніжинський краєзнавчий музей. 15 грудня 2009 р. ніжинському музею присвоєно ім’я Івана Спаського.

Фондова колекція

Фондова колекція музею нараховує більше 33 тис. одиниць зберігання. Найцікавішими колекціями фондів музею зібрання оригінальних документів XVII–XІX ст., орденів та медалей, філателії, рушників, традиційного одягу та предмети побуту XIX–ХХ ст., книг XVIII–XIX ст., кам’яних та залізних знарядь праці, фрагментів ліпного керамічного посуду.

Екскурсійна робота

Щорічно музей відвідує до 15 тис. відвідувачів, для яких проводиться близько  600-900 екскурсій в рік. Музейні співробітники проводять як загальні оглядові екскурсії по залам відділів та місту так і тематичні екскурсії:

Наукова робота

НКМ ім. І. Спаського є науковим центром краєзнавчих досліджень. Музей є організатором Міжнародних Спаських читань (проводяться раз на 2 роки) та Міжнародна науково-практична конференція “Нові дослідження пам’яток козацької доби в Україні” (проводяться раз на 2 роки).

НКМ ім. І. Спаського з 2012 р. є співзасновником та видавцем краєзнавчої газети «Ніжинські старожитності» та наукового збірника  «Ніжинська старовина»

Наукові співробітники постійно беруть активну участь у міжнародних на всеукраїнських наукових конференціях, де презентують результати своєї науково-дослідної роботи.

Виставкова діяльність

Кожного року у музейному комплексі організовується більше 30-ти тимчасових виставок, які супроводжуються презентаціями та урочистими відкриттями.

Просвітня діяльність

Наукові співробітники НКМ ім. І. Спаського постійно проводять на базі відділів тематичні зустрічі, різноманітні пізнавально-розважальні заходи та майстер-класи для різновікових категорій населення. Музей бере активну участь у організації виховних годин та тематичних уроків та позакласних заходів ніжинських шкіл та вищих навчальних закладів.

Нагороди та відзнаки НКМ ім. І. Спаського

У 2017 р. за активну роботу по промоції м. Ніжина в межах конкурсу 7 чудес України: історичні міста співробітники музею були нагороджені грамотами Ніжинської міської ради та народного депутата України Олександра Кодоли.

У 2018 р. за результатами роботи у 2017 р. НКМ ім. І. Спаського був нагороджений почесною відзнакою «Людина року – 2017» у номінації «Культурно-просвітня установа року».

У 2019 р. в межах конкурсу «Чернігівщина туристична: вибір року 2018» НКМ ім. І. Спаського отримав Диплом переможця онлайн голосування у номінації «Музейний заклад» та диплом ІІ ступеню в номінації «Фахівець туристичного супроводу».

У 2021 р. Ніжинський міський екологічний центр при відділі Музей природи Приостеря отримав відзнаку у номінації «Проєкт року»

У 2022 р. колектив музею відзначений грамотою Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації за активну допомогу ЗСУ та місцевому населенню під час російської окупації Чернігівщини.