Ансамбль бандуристів «Веснянка»

Керівник- Антоніна НЕЩЕРЕТ, викладач  першої  кваліфікаційної  категорії

За роки існування колектив зробив вагомий внесок у розвиток народно-пісенної культури. Репертуар колективу   високохудожній і стилістично різноманітний. Керівник  прагне до високого рівня виконавської майстерності. Робота ансамблю бандуристів не є марною. Коли колектив виступає в школі, або бере участь у конкурсах, глядачі зустрічають його з посмішкою на обличчі та бурхливими оплесками.

Ансамбль гітаристів

Керівник – Олег ФЕСЮН

Пріоритетним напрямком в роботі  ансамблю є розвиток творчих  здібностей учнів набутих  в процесі  навчання в класі  гітари, розширення загально-естетичного  світогляду.  До складу ансамблю входять учні класу гітари.  В репертуарі ансамблю звучить різноманітна музика починаючи від творів  композиторів класиків  до обробкою сучасних популярних пісень.

Ансамбль активно бере участь в концертному житті школи, розширює  межі творчого  спілкування з іншими  інструменталістами школи.

Ансамбль домристів «Візерунок»

Керівник – Тетяна ВАЩУК, викладач вищої кваліфікаційної категорії

Концертмейстер  першої кваліфікаційної  категорії Світлана МАРЧЕНКО

Колектив у різні роки мав різний склад. Кількість домристів змінювалась в залежності від наявності професійно підготовлених учнів. У деякі роки додавались ударні інструменти, домра-бас.

Сьогодні  це  творчий колектив, що є окрасою кожного  мистецького  заходу. Діти виконують твори сучасних авторів, обробки українських пісень. Творчому зростанню колективу сприяє  активна життєва позиція  керівника, цілеспрямований підбір репертуару. Учні  приходили і випускались, а традиції колективу накопичувались і зберігаються  із року в рік.

Ансамбль кларнетистів «Каприз»

Керівник – Дмитро БЕРЕЗОВИЙ, викладач  вищої  кваліфікаційної  категорії

Концертмейстер – Олена БРОВКО

Ансамбль «Каприз» виконує класичну всесвітньо відому та українську музику, твори сучасних композиторів.  Колектив виступає у культурно-мистецьких  заходах школи. Бере  участь і перемагає на обласних та всеукраїнських конкурсах.

Ансамбль народних інструментів « ДЖЕРЕЛО»

Керівник-  Леонід БАКАНОВ, викладач – методист вищої  кваліфікаційної  категорії 

   Ансамбль « Джерело» є  активним  учасником багатьох концертних заходів  в музичній школі. В репертуарі колективу різні твори: це обробки  українських народних пісень, а також твори  композиторів класиків, які пробуджують прекрасні почуття і благородні пориви своїх слухачів. У програмі враховано індивідуальну роботу по класах: домри, бандури, баяну, акордеона, гітари, ударних інструментів, зведені та ансамблеві заняття; роботу з обдарованими дітьми; відкриті заняття; свята і заходи для вихованців та їх батьків.

Керівник досконало володіє сучасною методикою викладання, уміло підбирає форми, методи, прийоми роботи на заняттях, забезпечує належні умови для опанування вихованцями навчальної програми, розвиває у них пізнавальний інтерес, творчі здібності, формує загально естетичний світогляд. Є неодноразовий володар  ГРАН-ПРІ та  лауреат багатьох  обласних, всеукраїнських  та міжнародних  конкурсів.

Ансамбль саксофоністів «Акорд»

Керівник – Віталій КАРПЕНКО, викладач – методист вищої  кваліфікаційної  категорії

Концертмейстер – Олена БРОВКО, спеціаліст першої  кваліфікаційної  категорії

Ансамбль саксофоністів «Акорд» неодноразовий призер багатьох конкурсів  виконавського мистецтва гри на духових інструментах  обласного , всеукраїнського  та  міжнародного  рівнів.

Основу репертуару складають твори  українських  композиторів, сучасні обробки українських  пісень та   класичні джазові композиції  різних жанрів. Колектив демонструє свою майстерність на різних концертно-мистецьких заходах  школи.

Ансамбль скрипалів «Барвинок»

Керівник  – Лариса РЕЗАН, викладач вищої  кваліфікаційної  категорії

концертмейстер – Олена НЕСТЕРЕНКО

Життєдіяльність колективу, його творча згуртованість, характер взаємовідносин учнів та викладача  визначається майже разом із заснуванням відділу струнних інструментів. В ансамблі панує особлива атмосфера, породжена творчою захопленістю керівника  ансамблю. Склад ансамблю, звичайно, був різним за рівнем підготовки та умінь учнів. Але на грі колективу це не відчувалось.

Творчому зростанню колективу сприяє цілеспрямований підбір репертуару. Учні  приходили і випускались, а традиції колективу накопичувались і зберігались із року в рік, ансамбль продовжував звучати. Це чули на звітних концертах і конкурсах творчих колективів школи, під час різноманітних святкових заходів .

Викладач своїм прикладом надихає учнів на серйозне і відповідальне ставлення до справи. В  репертуарі  колективу твори  композиторів класиків та найкращі зразки  сучасного естрадного  стилю, що дає колективу можливість виступати на концертних майданчиках для різних слухацьких аудиторій.

Ансамбль скрипалів «Домісолька»

Керівник – Діана КАРДАШ, викладач  вищої  кваліфікаційної  категорії

Концертмейстер  вищої  кваліфікаційної  категорії Тетяна ГАЛОП

Колектив «Домісолька»  неодноразовий  лауреат  багатьох  обласних , всеукраїнських та міжнародних  конкурсів. Цього  року на  запрошення  Всеукраїнської  асоціації скрипалів України  ЕSTA ,  ансамбль взяв  участь  у всеукраїнському  семінарі  практикумі, де   представляв своє  мистецтво  поряд з професійними  музикантами  України.  Ансамбль  «Домісолька» постійний  учасник  усіх культурно-мистецьких  заходів музичної  школи.

Пріоритетним напрямком  колективу є  створення   атмосфери взаємної поваги,  доброзичливості, відповідальності. У творчому  доробку керівника – ефективні нестандартні форми діяльності ,що впливають на  розвиток  музичних задатків, талантів, вихованню інтересу та любові до музики. Через оптимальні форми роботи здійснюється вплив на формування життєтворчої особистості  учнів. Керівник разом зі своїми вихованцями перебуває у постійному пошуку інноваційних ідей, вміло трансформує в практиці перспективний педагогічний досвід.

В  репертуарі  колективу твори  композиторів класиків та найкращі зразки  сучасного естрадного  стилю, що дає колективу можливість виступати на концертних майданчиках для різних слухацьких аудиторій.

Ансамбль хлопчиків «Дивертисмент»

Керівник – Тетяна РАСТРУБА, кандидат педагогічних наук, доцент, викладач вищої кваліфікаційної категорії

Концертмейстер – Олексій ПАВЛЕНКО, кандидат  педагогічних  наук, концертмейстер вищої кваліфікаційної  категорії

Різновіковий склад колективу потребує  абсолютно нового підходу щодо методів роботи та підбору  репертуару, який би враховував особливості голосів різного діапазону, а також акустичного звучання. Це  спонукає керівника до постійного творчого пошуку  нових аранжувань та адаптації творів саме для цього колективу. В репертуарі ансамблю  обробки народних пісень, твори -класичнних  та  сучасних композиторів.

Вокально фольклорний ансамбль «Забава»

Керівник – Світлана БАКАНОВА, викладач  вищої кваліфікаційної  категорії

Керівник інструментальної групи Леонід БАКАНОВ, викладач – методист викладач вищої  кваліфікаційної  категорії

Вокально фольклорний   ансамбль  створений як  творча лабораторія,  з метою  пропаганди і популяризації  музично–культурної спадщини та виховання підростаючого покоління в любові до традиційних духовних цінностей свого народу.

Самобутнє звучання колективу, поповнення його репертуару здійснюється завдяки аранжуванням, написаним керівником інструментальної  групи ансамблю Леонідом БАКАНОВИМ. Безумовно, поєднання музикування інструментальної та вокальної групи створює імпровізаційну за характером, багатовікову за традиціями і глибоко народну за змістом манеру виконання колективу.

Зразковий аматорський духовий  оркестр

«Ніжинські сурми»

Керівник – Віталій КАРПЕНКО

Духовий оркестр був заснований у 1998 році,  в  2018 році було присвоєно звання зразковий аматорський колектив «Ніжинські сурми».  З часом склад учасників частково оновився, але керівник залишився незмінним. Особливого творчого зростання духовий оркестр  набув за останніх років. Значно поповнився репертуар колективу, як музикою  патріотичного звучання, так і естрадними мелодіями. Чимало зусиль приділяє керівник  підготовці нотного матеріалу нових творів, їх оркеструвань та обробок.

Сьогодні «Ніжинські сурми» бажаний учасник не тільки шкільних, а і місцевих культурно – масових заходів. Духовий оркестр неодноразово нагороджувався почесними грамотами, дипломами, подяками.

Хор молодших класів «Промінець»

Керівник – Світлана ІГНАТОВА

Концертмейстер вищої кваліфікаційної категорії   Тетяна ГАЛОП

Хор «Промінець» набув популярності завдяки постійній цілеспрямованій роботі молодого керівника. Цей колектив є окрасою усіх концертних  заходів школи. У репертуарі колективу твори українських , західних  та сучасних композиторів, обробки українських народних пісень. Цього  року  молодший хор «Промінець»  став  лауреатом престижного  міжнародного  конкурсу.

Хор середніх класів « Спалах»

 підготовча група зразкового  хору « Сяйво»

Керівник – Тетяна РАСТРУБА, кандидат педагогічних наук, доцент, викладач вищої кваліфікаційної категорії

Концертмейстер – Олексій ПАВЛЕНКО, кандидат  педагогічних  наук, концертмейстер вищої кваліфікаційної  категорії

       Хор «Спалах» це новостворений  колектив , але вже є  лауреатом  міжнародних конкурсів,  взяв участь  у всеукраїнському проєкті « З Миколаєм до Йордану», що відбувся 17.12.2023  в м. Києві у Патріаршому соборі Воскресіння Христового УГКЦ .     

Репертуар хору « Спалах»  різноплановий, включає в себе зразки світової класики, духовної музики, обробки народних пісень, твори сучасних авторів; визначається високим ідейно-художнім рівнем, відповідає виконавським можливостям і творчим здібностям хористів. Керівник  хору  в постійному  пошуку нових форм в роботі  з дитячим колективом. Родзинкою  цього  колективу є  використання сценічних рухів, шумові ефекти та інструменти.

Зразковий аматорський хор «Сяйво»

Керівник- Сергій ГОЛУБ,  Заслужений працівник культури України, викладач – методист вищої кваліфікаційної категорії

Концертмейстер – Ліна ЧМЕЛИК

В 1993 році хору «Сяйво» було присвоєно почесне звання «Зразковий аматорський хоровий  колектив». На сьогоднішній день хор “Сяйво” Ніжинської музичної школи відвідують  близько 30 дітей різного віку.

Заняття в хорі “Сяйво” – це кропітка робота  робота, спрямована на розвиток у дітей вокальної майстерності, творчого мислення, емоційності, артистичності. Через оволодіння мистецтвом співу відбувається духовне збагачення дітей, розвивається їх здібність емоційно сприймати і відчувати музику.

Репертуар хору “Сяйво” складається з різних за жанром та характером творів. Це і обробки українських народних пісень, і пісень народів світу, які виконуються переважно мовою оригіналу. Керівник хору “Сяйво, Сергій ГОЛУБ, в роботі з дітьми не боїться поєднувати хорове мистецтво з елементами акторської майстерності.

Хор «Сяйво» є неодноразовий  учасник  багатьох концертних заходах міського, обласного та всеукраїнського  рівня. Керівник хору “Сяйво” Сергій ГОЛУБ через спів вкладає у вихованців поняття добра, краси, любові до мистецтва і життя.

Зразковий аматорський хоровий колектив «Сяйво» – це візитівка нашого міста  та  Ніжинської музичної  школи .